Hlavní informace
Pesto z konopi
- Opublikowano: 30-09-15
- Poprawiono: 30-09-15
- Autor: Alexandra Ribola
Európai konyha
Sos
135 kcal
Pesto z konopi - zielone, zdrowe, łatwe
Klasyczne pesto już spróbował chyba każdy. Ten przepis dodaje ziarno konopi i zamiast oliwy z oliwek olej z konopi.
Składniki
2-3 ząbki czosnku
150g orzechów piniowych
150g liści bazylii
2 łyżki soku z cytryny
Sól
Pieprz
Odrobina chili (do smaku),
80g sera parmezan (tarty)
Instrukcje
- Ziarno konopi restujemy na patelni przy 160 °C przez 5 minut.
- Do moździerzu damy wszystkie składniki oprócz oleju, soli i pieprzu i wszystko dobrze utrzeć.
- Podczas tego wlewać cienkim strumieniem olej z konopi aż pesto osiągnie pożądaną konsystencję. Na samym końcu dodajemy sól i pieprz.
- Pesto najlepiej odrazu wykorzystać. Można przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu przez 2 dni lub zamrozić.
Podawać z makaronem. Nadaje się też do sałatek lub jako dip k mięsu.
lub opublikuj jako gość
Ładowanie komentarza...
Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.
Bądź pierwszym komentującym.
Další informace