Często zadawane pytania dotyczące nasion konopi i oleju konopnego

Konopie to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Nasiona konopi nie tylko smakują wyśmienicie, ale także zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są jednym z najzdrowszych i najbardziej wartościowych pokarmów dla ludzkiego organizmu. Białko konopne zawiera wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów, co czyni je wysokiej jakości źródłem białka.

Głównym składnikiem jest globulina edestyna, która jest łatwiej przyswajalna niż białko sojowe. Składniki nasion konopi wspomagają aktywność mózgu, stymulują rozwój i regenerację narządów, pomagają obniżyć poziom cholesterolu, mają działanie przeciwzapalne i detoksykacyjne oraz wspierają cały układ odpornościowy organizmu.

Olej z nasion konopi i olej konopny zawierający CBD to zupełnie różne produkty. Podczas gdy olej CBD jest ekstrahowany z całej rośliny, olej z nasion konopi jest tłoczony na zimno z nasion. Olej z nasion konopi jest najczęściej stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry oraz w kuchni. Olej z nasion konopi nie zawiera kannabidiolu (CBD).

Olej z nasion konopi może poprawić jakość włosów i skóry, wspierać stawy, mięśnie i więzadła oraz ogólnie wzmacniać odporność organizmu. Jest doskonałym uzupełnieniem terapii CBD, ponieważ wspomaga skuteczność CBD w organizmie.

Olej z nasion konopi można łączyć z olejem z łososia, ponieważ należą do dwóch najlepszych olejów roślinnych.

Dodawaj jedną łyżkę stołową oleju z nasion konopi do posiłków pięć razy w tygodniu.

Nasiona należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, w suchym i szczelnie zamkniętym opakowaniu, bez narażania ich na wahania temperatury (np. w drzwiach lodówki). Okres przechowywania zmienia się po otwarciu opakowania. Nie pozostawiaj otwartego opakowania, aby uniknąć pojawienia się moli spożywczych.

Olej z nasion konopi nie jest zalecany do smażenia. Podgrzewanie powoduje utratę jego cennych właściwości, a nienasycone tłuszcze mogą przekształcić się w szkodliwe i rakotwórcze substancje. Olej z nasion konopi należy stosować wyłącznie do zimnych lub lekko ciepłych potraw.

Nasiona konopi można dodawać np. do wypieków. Staraj się gotować w niskiej temperaturze, aby zachować wszystkie korzystne właściwości nasion konopi.

Nasiona konopi mają orzechowy, lekko słodkawy smak. Niektórzy porównują go do smaku orzeszków piniowych, ale jest delikatniejszy. Olej z nasion konopi również ma orzechowy smak i zielonkawy kolor. Z wyglądu przypomina oliwę z oliwek.

Opinie (0)

Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.

Nie wypełniaj tego pola: