5 wskazówek jak wykorzystać żywność z konopi w kuchni
Kupiłeś herbatę z konopi, olej z konopi, ziarno, proteinę konopną lub olej CBD? Te wskazówki są dla Ciebie!
Nasiona konopi - niełuskane
Niełuskane ziarno konopi zawiera najwięcej składników odżywczych. Warto skorzystać z kilku trików, aby potrawy były smaczne i zdrowe:
- Prażenie ziarna konopi - Uprażone ziarno to smaczna przekąska i doskonały dodatek do innych potraw.
- Moczenie ziarna konopi - Podobnie jak soję czy warzywa strączkowe, można je moczyć przez noc. Rano warto wymienić wodę, przecedzić i dodać kilka kropel oleju oraz szczyptę soli. Z namoczonych ziaren można również przygotować mleko konopne.
- Kiełkowanie ziarna konopi - Zostawiając je w filiżance na 2-3 dni przy codziennej wymianie wody, nasiona zaczną kiełkować.
Nasiona konopi - łuskane
Nasiona konopi łuskane mają lekko orzechowy posmak i są lekkostrawne.
- Idealne do sałatek oraz zup.
- Świetnie smakują i dodają niezbędnych składników mineralnych jogurtom oraz deserom.
- Po namoczeniu przez noc mogą być świetną alternatywą dla mleka krowiego.
- Doskonałe dla całej rodziny, a ich słodkawy smak przypadnie do gustu najmłodszym.
Herbata z konopi CBD
Dzięki zwiększonej ilości CBD herbata wspomaga organizm przy wielu dolegliwościach zdrowotnych.
- Przyprawa konopna - Herbata z konopi CBD może być stosowana w kuchni podobnie jak inne zioła (tymianek, rozmaryn, majeranek). CBD rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego warto dodać masło, olej lub odrobinę mleka.
- Podczas zaparzania herbaty warto dodać kilka kropli tłuszczu, np. oleju kokosowego lub masła, aby wszystkie niezbędne kanabinoidy uwolniły się w każdym łyku.
Proteina konopna - białko konopne
To doskonała alternatywa dla wegetarian, wegan, osób w trakcie rekonwalescencji oraz tych, którzy chcą zwiększyć masę mięśniową i zregenerować stawy. Proteina konopna to białko roślinne zawierające wszystkie 23 niezbędne aminokwasy, które organizm musi otrzymać z pożywienia.
- Doskonały dodatek do śniadań - jogurtów, musli, koktajli. Świetnie komponuje się z owocami (banany, awokado, kokos, maliny itp.).
- Idealny do roślinnych past kanapkowych, lekkostrawny i bogaty w energię.
- Przepis na hummus z konopiami:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki), 2 łyżki pasty sezamowej tahini, 2 łyżki oleju z nasion konopi. Wszystkie składniki blendujemy, dodajemy kilka kropli soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Do dekoracji polecamy ziarno konopi łuskane lub proteinę konopną.
Smacznego!
Olej CBD
Olej CBD znajduje wiele zastosowań zdrowotnych i może wspomagać leczenie chorób takich jak:
- Schizofrenia
- Padaczka
- Nowotwory
- Cukrzyca
- Otyłość
- Choroby układu nerwowego
- Dystonia i dyskineza
- Choroba Alzheimera
- Choroba Parkinsona
- Niedokrwienie
- Wirusowe zapalenie wątroby typu C
- Sepsa
- Choroby skórne
- Astma
- Alergie
- Bezsenność
- Nerwowość
Olej CBD najlepiej przyjmować na 10 minut przed posiłkiem, aplikując krople pod język.
- Można również dodawać olej CBD do świeżych soków, co wspomaga transport jego dobroczynnych składników.