Nasiona konopi niełuskane - jak jesc?
Nasiona konopi są obecnie bardzo popularnym suplementem diety. Ich pozytywny wpływ na zdrowie człowieka jest niezaprzeczalny. Regularne spożywanie nasion konopi wspiera ogólną kondycję organizmu i przyczynia się do poprawy jakości życia.
Nasiona konopi łuskane czy niełuskane
Łuskane nasiona konopi są delikatnie przetwarzane, aby zachować wszystkie składniki odżywcze. Mają delikatny, orzechowy smak, podobny do pestek słonecznika lub sezamu.
Są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka i zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminy (A, B, B1, B2, B3, B6, C, E i F) oraz minerały (potas, magnez, wapń, fosfor, cynk itd.).
Nasiona konopi wyróżniają się przede wszystkim wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 (kwas linolenowy) i Omega-6 (kwas alfa-linolowy). Te substancje są niezwykle ważne dla regulacji procesów życiowych w organizmie, wspierania prawidłowego funkcjonowania ścian komórkowych, nerwów, odporności i układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, pełnią funkcję przeciwutleniaczy i są źródłem energii.
Łuskane nasiona konopi powinny znaleźć się w diecie wegetarian, wegan, dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób starszych oraz sportowców. Wspierają organizm szczególnie w okresach zwiększonego stresu fizycznego i psychicznego.
Niełuskane nasiona konopi są bardziej chrupiące i mają twardszą skórkę, która może utrudniać spożycie, ale jednocześnie zawierają dużą ilość błonnika. Dzięki temu wspomagają pracę jelit oraz układ trawienny. Aby ułatwić ich strawność, można je wcześniej namoczyć lub zmielić.
Niełuskane nasiona konopi są świetnym dodatkiem do diet detoksykacyjnych i mogą wspomagać utratę wagi. Mogą być spożywane samodzielnie jako środek wspierający zdrowie jelit.
Jak wykorzystywane są nasiona konopi?
Ziarno konopi, zarówno łuskane, jak i niełuskane, można wykorzystać na wiele sposobów, podobnie jak inne nasiona oleiste.
Nie wymagają one obróbki termicznej, co pozwala zachować ich cenne właściwości. Można dodawać je do sałatek, makaronów, zup, owsianek, jogurtów, musli itp. Nadają się także do bezpośredniego spożycia.
Nasiona konopi niełuskane najlepiej sprawdzają się w wypiekach, takich jak chleb, herbatniki czy ciasta, ponieważ ich skórka lepiej zachowuje składniki odżywcze. Podczas podgrzewania skórka mięknie, dlatego można dodawać je do ciepłych potraw, np. makaronów, ryżu lub sosów. Dobrym sposobem na ich spożycie jest także zmielenie w maszynce do mielenia maku lub mięsa.
Przepis na mleko konopne z niełuskanych nasion
Mleko konopne jest doskonałą alternatywą dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Składa się z mieszanki niełuskanych nasion konopi i wody. Powstała kremowa mikstura ma delikatny, orzechowy smak. W przeciwieństwie do mleka krowiego jest łatwiej przyswajalna przez organizm.