Niełuskane nasiona konopi
#ShowMore#
Dlaczego warto spożywać niełuskane nasiona konopi?
1. Białko
Niełuskane nasiona konopi zawierają prawie tyle samo białka co soja. W 30 g nasion (około 3 łyżki stołowe) znajduje się 9,46 g białka.
Są one pełnowartościowym źródłem białka, co oznacza, że dostarczają wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów. Aminokwasy są budulcem wszystkich białek, a dziewięć z nich organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem.
2. Nienasycone tłuszcze
Nasiona konopi są doskonałym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas alfa-linolenowy (ALA) należący do grupy omega-3. Niezbędne kwasy tłuszczowe nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane w diecie. Są kluczowe dla długoterminowego zdrowia.
Istotny jest także stosunek omega-3 do omega-6. Ludzie często spożywają zbyt dużo omega-6 i za mało omega-3, ale dodanie nasion konopi do diety może pomóc w przywróceniu równowagi.
Nasiona konopi mają niską zawartość tłuszczów nasyconych i nie zawierają tłuszczów trans.
3. Błonnik
Niełuskane nasiona konopi posiadają łupinę, która jest bogatym źródłem błonnika.
Regularne spożywanie odpowiedniej ilości błonnika może:
- zmniejszyć apetyt,
- pomagać w utrzymaniu zdrowej masy ciała,
- stabilizować poziom cukru we krwi,
- wspierać zdrowie jelit.
4. Minerały i witaminy
Nasiona konopi zawierają imponującą gamę witamin i minerałów, w tym:
- witaminę E,
- magnez,
- fosfor,
- potas.
Są także dobrym źródłem żelaza, cynku i witamin z grupy B.
Najczęściej sprzedawane

Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia odporność, oczyszcza przewód pokarmowy.

Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia odporność, oczyszcza przewód pokarmowy.

Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia odporność, oczyszcza przewód pokarmowy.