Dahl z soczewicą i ziarnem konopi

dahlDahl (znane również jako dal lub daal), to jedno z najważniejszych dań kuchni Azji Południowej. 

Składniki

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju, lub masła klarowanego Ghee
  • Garść świeżego szpinaku
  • Mała puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • Dwie łyżki niełuskanego ziarna konopi
  • Pietruszka (do posypania)
  • Sól i pieprz

Instrukcje

  1. Na rozgrzany olej, lub masło klarowane Ghee należy dodać pokrojoną cebulę i przyprawiać: curry, kuminem, solą, kurkumą.
  2. Następnie po podsmażeniu należy dodać pokrojone pomidory z puszki, dusić przez 10 minut, następnie dodać świeży szpinak i niełuskane ziarno konopi.
  3. Po około 15 minutach dodać małą puszkę mleka kokosowego i doprawić do smaku, na koniec posypać pietruszką. Idealnie smakuje podane z ryżem, lub pieczywem.

Smacznego!

---

Bardzo popularny w Indiach, Bangladeszu, Nepalu, Pakistanie i na Sri Lance stanowi idealny pomysł na zdrową, ciepłą i smaczną kolację! Jeżeli lubisz smak indyjskiego curry, z pewnością posmakuje Ci dahl z soczewicą i ziarnem konopi.

Proponujemy wersję z wykorzystaniem ziarna konopi, które bogate jest w białko, witaminy i zdrowe tłuszcze Omega 3-6-9.