Hummus z konopi – wzmacnia i zapełnia

hummus_z_konopiHummus z dodatkiem konopi ma lekko orzechowy aromat, jest zdrowy i bardzo pyszny! Warto spróbować wersje z konopi

Składniki

Instrukcje

  1. Potrzebujemy garnek ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycę z puszki, 2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej), 2 duże łyżki oleju konopnego.
  2. Wszystko miksujemy na pastę, którą pokropimy świeżym sokiem z cytryny lub balsamico, dodamy morską sól i pieprz.
  3. Smarujemy chleb lub bagietkę, posypujemy łuskanym ziarnem konopi i gotowe!

Efekty lecznicze: olej konopny tłoczony na zimno zawiera idealny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, chroni nasze serce i obniża poziom cholesterolu. Jego wartość odżywcza jest zdecydowanie większa niż oliwy z oliwek.