Instrukcje
- Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła (możemy zastąpić ją zdrowym masłem klarowanym Ghee), dodajemy czosnek, cebulę i posypujemy solą konopną z chilli, możemy dodać więcej samego chilli jeżeli lubimy bardziej pikantne dania. Co ważne, w kuchni Bliskiego Wschodu ważne jest, aby przyprawy dodawać na początku, już do smażącej się cebuli i czosnku.
- Po około 2 minutach dodajemy czerwoną i żółtą pokrojoną paprykę oraz pomidory, całość dusimy około 10 minut. Jeżeli używamy pomidorów z puszki, wlewamy sos powstały z pomidorów, jeżeli używamy świeżych, możemy dodać wody lub soku pomidorowego. W miseczce roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli i pieprzu (można użyć dodatkowo ziół) i wylewamy na patelnię. Mieszamy, aby jajko nie ścięło się całkowicie.
- Na koniec posypujemy ziarnem konopi i świeżą pietruszką. Danie podajemy na patelni, każdy nakłada sobie tyle ile chce i je bez użycia sztućców (przy pomocy świeżego pieczywa, maczając).
Smacznego!
---
Ta aromatyczna, zdrowa i smaczna potrawa poleca się nie tylko na śniadanie. Smakuje równie dobrze jako danie obiadowe, czy wegetariańska kolacja.
Turcy znani są z uwielbienia dla świeżych warzyw, aromatycznych przypraw i bogatej tradycji kulinarnej. Dzisiaj polecamy przepis na klasyczny Menemen, wegetariańskie danie o bogatej tradycji, wzbogacone o ziarno konopi i konopne przyprawy!