Jesienny ajvar konopny Ajvar to danie kuchni serbskiej. Składa się na nie bakłażan, opalana papryka, pomidory, czosnek i chilli. Składniki Olej konopny Nasion konopi 6-7 dużych papryk 1 duży bakłażan 1 ostra papryczka chilli Łyżka octu winnego Ząbek czosnku Sól, pieprz (do smaku) Instrukcje Oryginalnie papryki powinny być opalane, przedstawiamy jednak wersję znacznie szybszą i równie smaczną. Należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Pokrojone w ćwiartki bakłażany i pokrojone na połówki papryki należy ułożyć na blaszce, skropić olejem, posypać solą i piec przez około 30-40 minut. Po ostudzeniu należy obrać je ze skórki, dodać czosnek, ocet, przyprawy i zblendować. Ajvar powinien się chłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać ajvar łuskanym ziarnem konopi. Smacznego!