Jesienny ajvar konopny

ajwarAjvar to danie kuchni serbskiej. Składa się na nie bakłażan, opalana papryka, pomidory, czosnek i chilli.

Składniki

  • Olej konopny 
  • Nasion konopi 
  • 6-7 dużych papryk 
  • 1 duży bakłażan 
  • 1 ostra papryczka chilli 
  • Łyżka octu winnego 
  • Ząbek czosnku 
  • Sól, pieprz (do smaku)

Instrukcje

  1. Oryginalnie papryki powinny być opalane, przedstawiamy jednak wersję znacznie szybszą i równie smaczną.
  2. Należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
  3. Pokrojone w ćwiartki bakłażany i pokrojone na połówki papryki należy ułożyć na blaszce, skropić olejem, posypać solą i piec przez około 30-40 minut.
  4. Po ostudzeniu należy obrać je ze skórki, dodać czosnek, ocet, przyprawy i zblendować.
  5. Ajvar powinien się chłodzić w lodówce.
  6. Przed podaniem posypać ajvar łuskanym ziarnem konopi.

Smacznego!