Konopna zupa jarzynowa

unnamedRozpocząl się sezon jesieni i nasze ciało potrzebuje rozgrzewki i wzmocnienia. Spróbuj ugotować tę idealną zupę z selera, ziemniaków, pora i szpinaku. Będziesz przyjemnie rozgrzany i organizmu dostarczysz niezbędne witaminy. Olej konopny to nie tylko przyjemna dywersyfikacja. 

Składniki

  • Olej konopny 
  • 1 seler, 1 por, szkłanka ziemiaków
  • garść szpinaku
  • ziarna konopi
  • masło Ghee klarowane z konopi
  • czosnek, sół, pieprz, liście laurowe
  • warzywny wywar
  • śmietana

Instrukcje

  1. Na rozgrzane masło daj por i czosnek ( według smaku – 3-4 ząbki), dodaj seler, ziemiaki i na koniec bulion z liściem laurowym i gotuj aż wszystko bvędzie miekkie. Można dodać ziarno konopi.
  2. Kiedy już wszystko jest miekkie dodajemy szpinak, który zostawymi tylko do zwiędnięcia. Potem wszystko razem rozmiksujemy i doprawymi do smaku solą i pieprzem.
  3. Do mysek damy zupę krem, dodać łyżkę śmietany i pare kropli oleju konopnego.