Konopne ciasto z morelami

ciasto_z_morelami_i_konopiKonopne ciasto z morelami, nie pieczone i bez glutenu. Zdrowy deser - o tym chyba każdy marzy. Ten przepis jest zdrową alternatiwą klasicznego ciasta. Morele, migdały, orzechy laskowe i inne pyszności doskonale pasują z ziarnem konopi.

Składniki

  • 110g suszonych moreli, pokrojonych i przez noc pozostawionych we wodzie 
  • 75g rozgniecionego tofu 
  • 75g mielonych migdałów 
  • 75g mielonych orzechów laskowych 
  • 30g prażonych nasion konopi konopi – nie łuskanych 
  • 100g łuskanych ziaren konopi 
  • 50g ziarna słonecznika 
  • 20g ziarna sezamu 
  • 25g ziarna dyni 
  • 25g drobno pokrojonych orzechów laskowych 
  • 10g maku 
  • 90g rodzynek 
  • 1 mała łyżeczka waniliowego aromatu

Instrukcje

  1. Przygotować spód, najlepiej okrąglą forme tortową. Wysmarować masłem i włożyć papier do pieczenia. Wszystkie suche skłądniki bez rodzynek zmieszać razem. Morele i wode w której były namoczone [max. 250 ml], rozmiksować razem z aromatem waniliowym. Do tej kaszy dodać tofu, rodzynki i pozostałe suche składniki. Wszystko razem wymieszamy w ciasto.
  2. Wszystko włożymy do przygotowanej formy. Ciasto przykryjemy papierem do pieczenia. Całą góre obciążymy i pozostawimy w lodówce albo w chłodnym miejscu przez noc.
  3. Ciasto wyjmiemy z formy i obrócimy na tace. Dekorujemy morelami, posiekanymi migdałami lub łuskanym ziarnem konopi. Podajemy z konopnym jogurtem, czekoladową pianą.