Konopne ciasto z morelami
Konopne ciasto z morelami, nie pieczone i bez glutenu. Zdrowy deser - o tym chyba każdy marzy. Ten przepis jest zdrową alternatiwą klasicznego ciasta. Morele, migdały, orzechy laskowe i inne pyszności doskonale pasują z ziarnem konopi.
Składniki
- 110g suszonych moreli, pokrojonych i przez noc pozostawionych we wodzie
- 75g rozgniecionego tofu
- 75g mielonych migdałów
- 75g mielonych orzechów laskowych
- 30g prażonych nasion konopi konopi – nie łuskanych
- 100g łuskanych ziaren konopi
- 50g ziarna słonecznika
- 20g ziarna sezamu
- 25g ziarna dyni
- 25g drobno pokrojonych orzechów laskowych
- 10g maku
- 90g rodzynek
- 1 mała łyżeczka waniliowego aromatu
Instrukcje
- Przygotować spód, najlepiej okrąglą forme tortową. Wysmarować masłem i włożyć papier do pieczenia. Wszystkie suche skłądniki bez rodzynek zmieszać razem. Morele i wode w której były namoczone [max. 250 ml], rozmiksować razem z aromatem waniliowym. Do tej kaszy dodać tofu, rodzynki i pozostałe suche składniki. Wszystko razem wymieszamy w ciasto.
- Wszystko włożymy do przygotowanej formy. Ciasto przykryjemy papierem do pieczenia. Całą góre obciążymy i pozostawimy w lodówce albo w chłodnym miejscu przez noc.
- Ciasto wyjmiemy z formy i obrócimy na tace. Dekorujemy morelami, posiekanymi migdałami lub łuskanym ziarnem konopi. Podajemy z konopnym jogurtem, czekoladową pianą.