Krem z dyni i ziarnem konopi
Egzotyczne zupa - krem z dyni i ziarnem konopi. Słynny i popularny przepis. Nadszedł czas, aby spróbować inaczej - z mlekiem kokosowym i ziarnem konopi.
Składniki
- Ziarno konopi
- Olej konopny
- 800 g ciała dyni (obrane), Hokkaido
- 2 duże cebule
- 3 łyżki masła
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- kurkuma mielona
- imbiru w proszku
- Sól
- Pieprz
- 50 ml sok z pomarańczy
- Sok z jednej całej limonki
Instrukcje
- Dynie i cebulę pokrojić na kostki, podsmażyć na 2 łyżkach masła i stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty.
- Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym.
- Gotować 15-20 minut na najniższym płomieniu.
- Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.
- Całość rozdrabnić blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu.
- Wmieszać sok z limonki i imbiru, sok z pomarańczy i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zupe jeszcze posypać ziarnem konopi i kroplą oleju konopnego.