Pesto z konopi

pesto_z_konopiPesto z konopi - zielone, zdrowe, łatwe. Klasyczne pesto już spróbował chyba każdy. Ten przepis dodaje ziarno konopi i zamiast oliwy z oliwek olej z konopi.

Składniki

  • 150g łuskanego nasiona konopi 
  • 2 duże lyżki oleju konopnego 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 150g orzechów piniowych 
  • 150g liści bazylii 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • Sól 
  • Pieprz 
  • Odrobina chili (do smaku)
  • 80g sera parmezan (tarty)

Instrukcje

  1. Ziarno konopi restujemy na patelni przy 160 °C przez 5 minut.
  2. Do moździerzu damy wszystkie składniki oprócz oleju, soli i pieprzu i wszystko dobrze utrzeć.
  3. Podczas tego wlewać cienkim strumieniem olej z konopi aż pesto osiągnie pożądaną konsystencję. Na samym końcu dodajemy sól i pieprz.
  4. Pesto najlepiej odrazu wykorzystać. Można przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu przez 2 dni lub zamrozić.

Podawać z makaronem. Nadaje się też do sałatek lub jako dip k mięsu.