Szarlotka z ziarnami konopi

Italian-Apple-Olive-Oil-Cake-The-Mediterranean-Dish-1Jabłka smakują zarówno jesienią jak i latem. Dlatego przygotowaliśmy tę zdrową odmianę typowego "soczystego przysmaku", którego ciasto jest zrobione z ziarna konopi.

Składniki

  • 1 szklanka - łuskanych nasion konopi
  • 1 szklanka - mąki gryczanej
  • 2 łyżki - stołowe drobnego cukru
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • 250 g - twarogu
  • 180 g - tofu
  • 5 sztuk - jabłek
  • 3 łyżki - cukier

Instrukcje

Wypracuj ciasto z łuskanych ziaren konopi, mąki gryczanej, cukru, proszku do pieczenia i twarogu i umieść je w formie do pieczenia.

Przygotowanie nadzienia:

Wymieszaj 1 jabłko z tofu i cukrem. Zetrzij pozostałe 4 jabłka i dodaj około 2/3 do masy z tofu. Dodaj masę na wierzch ciasta i posyp ciasto resztą startych jabłek i cynamonu.

Pieczemy na 40 minut w przedgrzanym piekarniku na 175 °C na środkowej pozycji.