Konopie są jednym z najbardziej pożywnych pokarmów na świecie, są również łatwo przyswajalne. Konopie są źródłem białka, niezbędnych aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Jest to jedyne pożywienie, które dostarcza wszystkie niezbędne składniki odżywcze - jedyne pożywienie, które jest wystarczające dla ludzkiego ciała i nie musi być uzupełniane innym źródłem składników odżywczych. Jednak Budda rzekomo jadł tylko nasiona konopi.
Prawie połowa nasion konopi to tłuszcze, jedna trzecia - białka, reszta to głównie węglowodany i błonnik.
Aminokwasy
Konopie zawierają wszystkie 10 znanych niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować i muszą być dostarczane w pożywieniu. Aminokwasy są budulcem białka, są niezbędne do budowy tkanki mięśniowej i są niezbędne do utrzymania zdrowego układu odpornościowego.
Niezbędne kwasy tłuszczowe
Konopie zawierają ponad 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, co jest najbardziej porównywalne ze wszystkimi innymi olejami. Niezbędne kwasy tłuszczowe nie mogą być wytwarzane w ludzkim ciele i muszą być spożywane przez dietę, a także niezbędne aminokwasy.
Nasiona konopi zawierają między innymi niezbędne kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, które są jedynymi konopiami, reprezentowanymi w idealnym stosunku dla ludzkiego ciała. Te dwa kwasy są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu, układu rozrodczego i metabolizmu.
Witaminy i minerały
Nasiona konopi są również źródłem różnorodnych witamin, takich jak E, B1, B2, B6 i minerały. Zawiera magnez, potas, wapń, cynk lub żelazo.
Porozmawiajmy o jedzeniu z konopi.
Jedzenie z konopi - jedzenie na każdy dzień?
Nasiona konopi to owoc konopi - nasiona o wielkości do pół centymetra, składają się z włóknistej łuski i oleistego rdzenia. Nasiona charakteryzują się przede wszystkim wyjątkowo zrównoważoną i złożoną reprezentacją nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niezbędny kwas linolowy omega-3 i kwas linolowy omega-6 są najbliższe własnemu stosunkowi organizmu (1: 3) i zapewniają prawidłowy metabolizm.
Olejek konopny zawiera także rzadki kwas gamma-linolowy omega-6 odpowiedzialny między innymi za jego korzystne działanie na skórę. Oprócz cennych tłuszczów w nasionach znajduje się unikalne białko: edestyna, albumina i inne dobrze trawione niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (EMK). Ponadto węglowodany, głównie w postaci błonnika, szeroki zakres witamin B1, B2, B6, C i E, a także minerały, woda, popiół, chlorofil, lecytyna, fityna i kwas gamma-linolenowy o silnym działaniu bakteriobójczym.
Zdrowa dieta, świeża dieta
Zasada, że najzdrowsze produkty są świeże lub tylko lekko ugotowane, jest podwójnie prawdą w przypadku konopi. Aby utrzymać jakość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ani nasiona, ani olej nie powinny być podgrzewane do temperatury przekraczającej 45 ° C. Olej tłoczony musi być chroniony nie tylko przed ciepłem, ale także przed powietrzem i światłem. Utlenianie kwasu powoduje jełczenie i sprawia, że staje się niejadalny. Jak więc najlepiej radzić sobie z konopiami? Oto kilka wskazówek z mojej własnej kuchni:
-
Nasiona konopi w kuchni
Niełuskane nasiona stanowią dobrą część zdrowego śniadania. Nieprzygotowane surowe nasiona posypane rozmazanym chlebem lub musli wykiełkowane na miękkość i smak. Zmiękcza również nieco mocniej skórę, więc dodaję ją do już ugotowanego, jeszcze ciepłego makaronu, ryżu lub sosów. Sprawdzony przepis to nasiona mielone na maku lub maszynce do mięsa.
-
Łuszczone nasiona konopi w kuchni
Osobnym rozdziałem są obrane nasiona, stąd nazwa łuskane. Można je dodawać prawie do wszystkiego (lub jeść same jak orzechy), mieszać z wodą, aby stworzyć pyszne mleko (z orzeźwiającym koktajlem z owocami), moją ulubioną kombinacją jest sałatka owocowa obrana z łuszczonych nasion i cytryny.
Najlepsze źródło kwasów Omega 3 i 6, bogate w witaminy i minerały, kompleksowe żywienie (dla ciała i ...
Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...
Wysoka zawartość kwasów omega 3, 6 i 9, błonnika, minerałów i witamin, źródło energii i białka. Wzmacnia ...
-
Olej konopny w kuchni
Olej konopny jest niesamowity z ciastami, sałatkami i pastami. Olej psuje się szybko, dlatego zaleca się, aby zużyć go w ciągu pół roku od otwarcia butelki.
Organiczny najwyższej jakości olej konopny, tłoczony na zimno z nasion konopi czeskich. Najlepszy olej ...
Organiczny najwyższej jakości olej konopny, tłoczony na zimno z nasion konopi czeskich. Najlepszy olej ...
-
Mąka konopna
Mąkę dodaje się do wyrobów piekarniczych (10-15%, można dodać całe nasiona) lub sosów.
-
Prażone nasiona konopi
Prażone nasiona konopi aromatyzowane solą lub przyprawami mogą być również zalecane jako „zdrowa” alternatywa dla frytek. Jednak nienasycone kwasy tłuszczowe są tracone w trakcie pieczenia (oraz gotowania).