Hlavní informace
Jesienny ajvar konopny
- Opublikowano: 15-11-16
- Poprawiono: 09-10-23
- Autor: Alexandra Ribola
Európai konyha
Przystawka
659 kcal
Ajvar to danie kuchni serbskiej. Składa się na nie bakłażan, opalana papryka, pomidory, czosnek i chilli.
Składniki
6-7 dużych papryk
1 duży bakłażan
1 ostra papryczka chilli
Łyżka octu winnego
Ząbek czosnku
Sól, pieprz (do smaku)
Instrukcje
- Oryginalnie papryki powinny być opalane, przedstawiamy jednak wersję znacznie szybszą i równie smaczną.
- Należy rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Pokrojone w ćwiartki bakłażany i pokrojone na połówki papryki należy ułożyć na blaszce, skropić olejem, posypać solą i piec przez około 30-40 minut.
- Po ostudzeniu należy obrać je ze skórki, dodać czosnek, ocet, przyprawy i zblendować.
- Ajvar powinien się chłodzić w lodówce.
- Przed podaniem posypać ajvar łuskanym ziarnem konopi.
Smacznego!
lub opublikuj jako gość
Ładowanie komentarza...
Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.
Bądź pierwszym komentującym.
Další informace