BIO jakość i żywność z konopi
- Opublikowano: 02-08-15
- Poprawiono: 26-04-21
- Autor: Alexandra Ribola
Pytanie BIO czy NIE BIO jest tak samo kontrowersyjnym tematem jak sama konopia. Część z nas kupuje żywność tylko jakości BIO, część w wyniku nieświadomości odrzuca całkowicie konopie- kojarzą się z narkotykami, a przecież konopie siewne uprawiane są od setek lat i mają swoje miejsce nie tylko na naszych kuchennych szafkach.
A jak to jest z BIO jakością szczególnie u konopi?
KONOPIA
Istnieje niezliczona ilość różnych gatunków konopi. Różnią się wielkością, zapachem i zawartością substancji leczniczych. Każda produkcja leczniczej konopi jest przeanalizowana na poziom cannabinoidów, szczególnie na Tetrahydrokannabinolu THC i kannabidiolu CBD i innych. Następnie jest przeprowadzana analiza na zanieczyszczenie metalami ciężkimi, pestycydami i toksynami drobnustrojów.
Główne gatunki konopi:
Konopia dzikia (Cannabis ruderalis Janisch.), jednoroczna roślina, plew, który rośnie swobodnie dziko, znajdujemy ją na wysypiskach. Chodzi o gatunek chwastów bez istotnych narkotycznych efektów.
Konopia indyjska (Cannabis indica Lam.), gatunek, który nie wolno hodować ze względu na wysoki poziom psychoaktywnych substancji – tetrahydrocannabinol (THC). Ten gatunek ma wysokie działanie narkotyczne, poziom THC w suchej materii wynosi ponad 0,3%.
Konopia siewna (Cannabis sativa L.), która nas interesuje najwięcej, jest ciepłolubną rośliną mającą wyskokie wymagania uprawne (woda, grunt, nawożenie i agrotechnika). Innym rodzajem byliny należący do rodziny konopiowatych (Cannabaceae) do której należy konopia siewna jest chmiel (Humulus).Konopia hamuje wzrost chwastów, posiada zdolności rekultywacyjne i przeciwerozyjne, wyciąga z gruntu zanieczyszczenia, substancje toksyczne i ciężkie metale. Przy uprawie nie wolno używać pestycydów i herbicydów, które obciążają środowisko naturalne. Zawiera około 23% włokna i około 75% masy drzewnej – pażdzierza. Okres wegetacyjny trwa 100 – 120 dni, na 1 ha obszaru w tym czasie urośnie przynajmniej 2,5 raza więcej masy drzewnej niż na 1 ha lasu, który rośnie kilkadzięsiąt lat. Obecna powierzchnia pól uprawnych konopi na całym świecie w celach spożywczych i przemysłowych szacuje się na 70 000 – 80 000 ha.
Uprawa żywności z konopi
Konopia potrafi bardzo dobrze wchłaniać ciężkie metale z gruntu albo wody. Tę właściwość wykorzystuje się w technologii zwanej fitoremediacja, w której używa się roślin do procesów oczyszczania środowiska. Dlatego ważne jest aby uprawiać konopię w środowisku ekologicznie czystym i stosować materiały, które nie zawierają i nie wydają ciężkich metali i innych toksycznych substancji. Te substancje, poprzez roślinę, mogą dostać się do ciała. Po czym gromadzą się w płynach ustrojowych i działają toksycznie na organizm. Nie sprawdzane konopie mogą też zawierać różne dodatki (ołów, żelazo albo piasek), które zwiększają jego wagę i tym samym też cennę. Spożycie może doprowadzić do poważnych zaburzeń organizmu. To jest jeden z najważniejszych powodów, dlaczego konopie wykorzystywane w przemyśle spożywczym muszą być uprawiane w ekologicznie czystym środowisku bez jakichkolwiek zanieczyszczeń.
Jakość roślin określa nie tylko genetyka i środowisko, ale również wszystkie kolejne działania – zbieranie, suszenie, mielenie, pakowanie i przechowywanie – to wszystko ma wpływ na zawartość aktywnych substancji.
Jakość żywności konopnej w Czechach
Po krótkiej historycznej przerwie (40. lat) konopia ponownie wraca do naszego życia i z powrotem do Czech. W Czechach konopię zaczęto uprawiać na początku XVII wieku i dopiero po II wojnie światowej zakończono. Koniec hodowli spowodował obecny brak informacji i technologii.
Wzrost zapotrzebowania ze strony przemysłowego i spożywczego użytkowania spowodował przede wszystkim import tych surowców z tanich wschodnich krajów jak Chiny czy Indie gdzie jest ogromna produkcja, niska cena i co za tym idzie jeszcze niższa jakość. Dlatego na naszym rynku mamy szeroki wybór konopnych produktów o różnej cenie i jakości.
Zelená Země jest czeską firmą, która uprawia i produkuje konopną żywność dla zdrowszego i smaczniejszego życia. Naszym celem jest trwała i stabilna rolnicza produkcja.Oferujemy 100% naturalne konopne produkty z gwarancją jakości i pochodzenia za rozsądne ceny prosto od producenta. Naszym marzeniem jest poinformować szeroką publiczność o benefitach i działaniach leczniczych konopi, zarówno dla ludzi, jak i dla naszego Kraju.
Produkty Zelená Země – jakość i pochodzenie
Naszym szczerym zamiarem jest mieć jakościowe, czyste, europejskie produkty, które przynoszą ludziom zdrowe i aktywne życie. To jest też powód, dlaczego stopniowo zmieniamy produkty za inne w BIO jakości albo zostawiamy tylko te, które spełniają nasze niezbędne kryteria podczas produkcji i mają należytą jakość. Dlatego z niektórych dostawców rezygnujemy. Nasi dostawcy to teraz przede wszystkim rolnictwa ekologiczne z Europy i Czech.
Pochodzenie podstawowych surowców:
BIO konopna herbata – rolnictwo ekologiczne Czechy, Vysočina
BIO ziarno konopi – rolnictwo ekologiczne Litwa
BIO konopne białko – rolnictwo ekologiczne Kanada, Litwa
BIO konopny olej – rolnictwo ekologiczne Kanada
Produkcja naszych produktów:
Sama produkcja naszych wyrobów odbywa się w republice Czeskiej w Vysočina, gdzie mamy magazyn i produkcję.